Kvalitetne fotografije ne ovise samo o mobitelu, već i o onome tko "okida" (mali tečaj fotografije u 7 koraka)

Kvalitetne fotografije ne ovise samo o mobitelu, već i o onome tko "okida" (mali tečaj fotografije u 7 koraka)

Nije grehota priznati koliko svi uživamo fotkati s našim pametnim telefonima, čak i ako nam fotkanje baš i ne ide od ruke, ne koristimo pravilno svjetlo i nemamo pojma o kadriranju. Iako se fotkanje čini lakom radnjom, očito je potrebno nešto više od samog pritiska na gumb u pravi trenutak i korištenja svakojakih filtera.

Mi to sve znamo, a kako dobro poznajemo i mogućnosti mobilnih tehnologija, odlučili smo ti pomoći. Kako? Kratkim tečajem fotografiranja na smartphoneu ;).

LEKCIJA 1: PRAVILO TREĆEG

Jedna od najčešćih pogrešaka koju radimo kod fotografiranja je stavljanje fokusiranog objekta u središte fotografije. Najjednostavnije objašnjeno, tada izgledaš kao rasvjetni stup usred ničega (čitaj: loše). Pomoći si možeš uključivanjem rešetke koja će tvoj zaslon podijeliti u 9 jednakih kvadrata, pomoću 3 vodene i 3 okomite linije. Postavljanjem središnjeg objekta s lijeve ili desne strane dobit ćeš fotografiju koja izgleda daleko stvarnije i prirodnije.

LEKCIJA 2: VAŽNA JE SIMETRIJA

Fotografija je simetrična ako je možeš izrezati po sredini i dobiti dva identična dijela. Savršenu simetriju je vrlo teško postići, no svakako možeš ako ništa drugo vježbati da joj budeš što bliže. Predlažemo ti da se opustiš i zamisliš kako bi neki dio izgledao da se zrcali u ogledalu, a zatim to probaš “skinuti” fotografijom. 

LEKCIJA 3: KORIŠTENJE PEJZAŽNOG NAČINA RADA

Iako je logično mobitelom fotografirati portretne fotografije, za nešto novo i drugačije okreni mobitel u stranu. Tako zvanim pejzažnim fotografijama postići ćeš da određena osoba ili predmet budu bolje naglašeni. I neka ti ne smeta praznina koja ostaje kraj njih jer je ona u svijetu umjetnosti često poželjna. Naravno, ovo nije opcija snimanja koju ćeš koristiti stalno, ali ako želiš na svoj Instagram ili Facebook profil dodati malo umjetničkog “štiha”, svakako se poigraj njome poigraj.

LEKCIJA 4: SLIKANJE PREDMETA ILI OSOBA U POKRETU

Možda misliš da je to nemoguće jer je svaki tvoj dosadašnji pokušaj bio kao izmrljan vodenim bojama i na kraju završio u “smeću”. Nemoj tako lako odustajati jer gotovo svi mobiteli danas nude opciju slikanja u pokretu, a možeš skinuti i aplikacije koje su napravljene baš za takvo fotografiranje. To ne znači da će mobitel napraviti savršenu fotografiju sam od sebe, već će ti opcija omogućiti da se u sekundi snimi čak nekoliko fotografija, od kojih možeš ostaviti onu koja nije mutna. Sitne prevare ponekad život znače ;)

LEKCIJA 5: KVALITETA FOTOGRAFIJE NAJČEŠĆE OVISI O SVJETLU

Digitalni fotoaparati, pa tako i mobiteli, najbolje fotografije snime kod prirodnog svjetla. Jedno od manje poznatih pravila govori nam da ne smijemo snimati tijekom vedroga dana ako se želimo igrati svjetlom i sjenama. To osobito vrijedi za podne kada je svjetlost najjača i često nam “zagori” fotografiju. Profesionalni fotografi zato najviše vole snimati ujutro ili poslije podne, sat-dva prije zalaska sunca kada je svjetlost najmekša.

Naravno, uvijek se možeš igrati i ekspozicijom, no za to ćeš osim osjećaja za fotografiranje trebati i nešto tehničkog znanja. Pa tako, ako je svjetlosti premalo, povećaj ekspoziciju, a ako pak je ima premalo, smanji je. Vidjet ćeš da mala promjena poput ove stvarno čini razliku.

LEKCIJA 6: IGRANJE PERSPEKTIVAMA

Najbolje fotografije imaju neobične kutove. Dakle, mijenjanje perspektiva je poželjno. Slobodno se baci na koljena, stani na stolicu, ili se zavali na pod. Ponekad je najbolje osloboditi se i učiniti sve što je potrebno da bismo uhvatili trenutak i dobro se zabavili! No, ono čega se svakako trebamo kloniti je zumiranje jer smanjuje oštrinu i kvalitetu fotografije, a to nikako ne želimo.

LEKCIJA 7: PROFESIONALCI FOTOGRAFIJE UREĐUJU I NAKON SNIMANJA

Čak i kad misliš da je snimljena fotografija savršena, sigurno ćeš pronaći neku sitnicu koju ćeš htjeti poboljšati. Postoji nekoliko aplikacija koje za džabe možeš skinuti s Google Playja ili App Storea, a pomoću kojih ćeš urediti svjetlinu, zasićenost boja, kontrast, obrezati nepotrebne rubove i još mnogo toga. Naravno, zabave radi, tu su i svakojaki filteri kojima ćeš stvoriti različito raspoloženje na fotografiji, ali koje ti savjetujemo koristiti u umjerenim dozama.

Zanima te koji UMI mobitel ima najbolju kameru? Klikni i saznaj ovdje.

Datum objave 2017-08-24 0 425

KomentirajOdgovori

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi