9 važnih činjenica koje trebaš znati kada se spajaš na javni Wi-Fi

9 važnih činjenica koje trebaš znati kada se spajaš na javni Wi-Fi

Besplatan Wi-Fi je nešto najbolje što nam se dogodilo zadnjih desetak godina. Gdje god se nalazili, zahvaljujući njemu i mobitelu, čak i bez kune na računu možemo pristupiti informacijama iz cijeloga svijeta. No, svaka medalja ima dvije strane, pa i ova. A ona «sakrivena» strana govori nam da korištenje Wi-Fi mreže može biti opasno do te mjere da možeš izgubiti ili sva sredstva na bankovnom računu, ili identitet, a u najgorem slučaju -  oboje.

Zaštiti se možemo, a u nastavku ti donosimo najvažnije savjete kojima se možeš osigurati da ne postaneš žrtva web prijevara prilikom pristupanja javnoj internetskoj mreži.

Nemoj koristiti Internet bankarstvo ili utipkavati podatke o bankovnoj kartici

OK, transakciju preko interneta znaš napraviti i u pola 3 u noći, no jedno je kada to radiš od kuće, a drugo kada to radiš preko javnog «kabla» kojim teku informacije. Ne budi pametnjaković već radije iskeširaj tih dvadesetak kuna za bon za korištenje vlastitog Interneta prilikom plaćanja računa ili Internet kupovine. 

Ako ne koristiš Internet, ugasi javni Wi-Fi

Isključivanjem Wi-Fi mreže riješit ćeš čak tri problema odjednom: baterija ti se neće brzo prazniti, nećeš se automatski povezati s lažnom (štetnom) mrežom, a neće ti niti dolaziti dosadni newsletteri i ostale upaljene notifikacije. Za dodatnu zaštitu koja svakako nije na odmet možeš i uključiti opciju «Do not Track me» koja se nalazi u tvom mobilnom pregledniku, a koja ti neće dopustiti da uređaj prati tvoje pokrete.

Povezivanje preko VPN-a

VPN je engleska kratica za Virtualnu privatnu mrežu koja nam omogućuje da ostanemo anonimni dok smo na mreži. Pojednostavljeno, web stranice koje ćeš posjetiti vidjet će virtualnu mrežu, a ne tvoju IP adresu. Većina davatelja VPN-a je besplatna, a jedini minus je što mreža ponekad radi usporeno.

Ne dopusti svom uređaju da upamti javnu mrežu

Većina uređaja automatski pamti i povezuje se s hotspotom koji je već bio korišten u prošlosti, pa iako samo jednom. Znalcima je to dovoljno da zavaravanjem uređaja pristupe tvom računu preko tvoga IP-a, i tako dobiju sve podatke s vašeg profila ili bankovne kartice.

Obrati pozornost na naziv mreže

Hakeri često koriste mreže koje su gotovo identičnog naziva postojećima. Jedina razlika je u tome što autentični hotspot zahtjeva autorizaciju putem lozinke, dok je lažna mreža slobodna za korištenje bez autorizacije. Drugim riječima, to bi značilo sljedeće: želiš li se spojiti na besplatni Wi-Fi kafića, provjeri s osobljem točan naziv njihove mreže.

Instaliraj kvalitetan antivirusni program

Najnoviji programi uglavnom su i najkvalitetniji. Svakako pazi i da tvoj već instalirani antivirusni program bude aktivan i redovito ažuriran, jer novosti u svijetu hakiranja jednako su česte kao i one na dnevnim portalima – mijenjaju se iz minute u minutu. Osim toga, imaš li pravilno instalirani antivirusni softver, ako doće do krizne situacije, on će te na to upozoriti.

Biraj mreže za koje je potrebna dvostruka autorizacija

Već smo spomenuli da je mreža koja ne traži nikakve autorizacije vjerojatno lažna. No, da ne bi završio u naručju mračne sile, biraj hotspot koji zahtijeva unos koda, koji pak ćeš dobiti na svoj mobitel u obliku tekstualne poruke. Jeste malo komplicirano, no to će te zaštititi od kriminalaca koji dupliciraju imena slobodnih mreža.

Neka tvoja lozinka bude kodirana

Iako je po pitanju sigurnosti pravilo broj jedan NE zapisivati lozinke u svoj uređaj, većina nas to ipak čini. To, naravno, na pladnju servira sve tvoje intimne podatke osobi koja ih se dočepa, doslovce u jednom kliku. Zato, ako već trebaš svoje zaporke unositi u mobitel jer ih drugačije ne možeš popamtiti, savjetujemo ti da ih kriptiraš pomoću upravitelja zaporki koji šifrira podatke.

Koristi sigurnu vezu

Ima li jednostavnijeg pravila? Nema. HTTPS više nije nepoznati pojam i svatko tko se imalo razumije u funkcioniranje internetskih mreža zna kako treba obratiti pozornost upravo na tu kraticu koja se nalazi, ni više, ni manje, već ispred naziva web stranice (domene). Neke web stranice, poput Googlea, uvijek koriste sigurnu vezu za prijenos podataka.

Trebaš dodatni savjet? Javi nam se putem kontakt obrasca.

Datum objave 2017-08-18 0 545

KomentirajOdgovori

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi