Neka tvoj mobitel lakše diše uz život u oblacima

Neka tvoj mobitel lakše diše uz život u oblacima

Nevjerojatno je koliko se brzo skupi «smeća» na prosječnom mobitelu.

Poput čišćenja tavana, nevoljko se odričemo stvari koje nam više ne trebaju, sve dok mobitel jednog dana ne postane toliko zatrpan da ti redovito iskače obavijest kako nova poruka nema dostupnih par KB-a prostora da sleti na tvoj uređaj.

 Problem je najčešće u premalom broju GB-a koje dobiješ na raspolaganju, što vrlo brzo rezultira time da kod instalacije svake nove aplikacije, dolaziš do onog bolnog i mentalno vrlo napornog procesa tzv. «mikromenadžmenta slobodnog prostora» gdje važeš da li obrisati aplikaciju koju koristiš ponekad ili genijalni video sa zadnje svadbe.

Dok slobodan prostor nesumnjivo gutaju brojne aplikacije koje zbog bržeg učitavanja i uštede skupog mobilnog interneta u svoju memoriju spremaju slike i drugu multimediju (pa jedan Facebook naraste s početnih 80 MB-a na skoro pola GB-a), definitivno najveći gutač slobodnog prostora na mobitelu su slike i video sadržaji.

Sjeti se samo koliko se fotografija «okine» za prosječan Instagram selfie, prije nego li se dođe do idealne poze. Imajući u vidu sve veće rezolucije koje koristimo za fotografiranje i snimanje, prostor na mobitelu se danas uz fotke od nekoliko (pa i više desetaka) MB-a puni brže od kolica tijekom rasprodaje. Iako će naravno što veća SD kartica pomoći u tome da ne biraš između podatkovnih prioriteta, postoji povoljnije i zgodnije rješenje – tzv. «oblak».

Aplikacije s kojima ćeš besplatno osloboditi memoriju na mobitelu

Da ne ulazimo previše u terminologije i objašnjenja kako i zašto, prije x godina netko se pametan sjetio da bi prosječan korisnik svoje datoteke mogao držati na nekom serveru (tzv. oblaku) kojem bi mogao pristupiti putem bilo kojeg uređaja koji ima preglednik i pristup internetu.

Od pojave te ideje, Internet se znatno ubrzao i kako smo počeli koristiti sve više uređaja različitih ekranskih dimenzija, namjena i mogućnosti, ideja pohrane dokumenata u cloudu znatno je dobila na popularnosti. Ne samo zbog tzv. backupa, nego zbog pristupa dokumentima u pokretu, lakšeg sheranja, dostupnosti bitnih stvari na svim uređajima koje posjedujemo i sl.

Danas su tako prosječnom Android i iPhone korisniku na raspolaganju neke od najpopularnijih aplikacija za spremanje dokumenata u cloud: Dropbox, Google DriveOne Drive, iCloud (samo za iOS uređaje) i sl.

Razlike su uglavnom u broju dostupnih besplatnih GB-a, dok bilo kakva plaćena opcija nudi kod nekih i do jednog TERABAJTA slobodnog prostora. Dovoljno za bezbroj slika s brojnih putovanja ili za brojne video sadržaje koje ćeš prebaciti jednog dana nakon obrade na YouTube ili Facebook.

 Bez obzira na koju se aplikaciju odlučiš, nakon izrade korisničkog računa i inicijalnog logina, trebaš samo u postavkama uključiti automatski backup za svu multimediju.

Jednom kada se nakon cjelodnevnog fotkanja vratiš kući u svoju wi-fi zonu, mobitel će automatski prebaciti sve tvoje stvari u cloud, a onda možeš komotno izbrisati u dva poteza sve što si slikao taj dan.

Fotke možeš dalje pregledavati na mobitelu ili još bolje na laptopu, konzoli ili bilo čemu drugom gdje se može putem preglednika ili aplikacije pristupiti oblaku.

S druge strane, mobitel će ti uvijek na raspolaganju imati dovoljno GB-a pa više nećeš morati strahovati ako će najnovija aplikacija imati prostora za instalaciju ili da ćeš izgubiti kompletnu galeriju unazad dvije godine u slučaju da mobitel izgubiš ili mu se nešto smrtonosno dogodi.

Zgodno, zar ne? ;)

Datum objave 2017-06-09 0 468

KomentirajOdgovori

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.
Prev
Next

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn Ukupno

Kupi